Simon och EkarnaEn av de bästa böckerna jag läst iår var Simon och ekarna, som jag läste nu under december. (Filmen är oerhört fin, men boken gör den fullkomlig.) Det är en så fantastiskt berättelse men det bästa är att det är enormt välskriven och annorlunda. Här är några av mina favoritcitat från boken:

"Han gick rakt på en gatflicka, stannade, såg in i det vita ansiktet med den röda munnen, sminkad till ett sår av förtvivlan, försökte tränga in i hennes ögon, i den kunskap hon hade när hon fullföljde sitt öde, som var att gå till botten, sjunka mot djupen där skammen, miljonstadens skam som hon var bärare av, skulle utplåna henne."

"Han var verklig. Som Karin alltid varit, tänkte han. Det var sorgen som gjort henne verklig, att hon var modig nog att aldrig söka efter ord som skulle befria henne. Hon hade alltid vetat att livet inte skulle förklaras, bara levas. Uthärdas.""Hon gick in i Simons gamla pojkrum, kände att allt här var genomträngt av honom och hennes knän skakade så hon måste sätta sig på sängen."

"De kom nerför trappan hand i hand och de sade nästan inte ett ord på hela kvällen och det var svårt att se på dem för de var så nakna, avklädda ända in på själen. Bara Karin vågade en Lång blick på Simon och den sade henne vad hon redan visste, att nu hade hon förlorat honom och att nu var han lycklig."


"Karin snackade inte så mycket. Hon visste att det viktigaste i livet inte gick att snacka om."


"Efter en stund började Klara berätta om sina studier och blicken lämnade ensamheten och mötte honom igen, hon glömde att vara rädd och Simon tänkte, att herregud, hon är ju vacker."


"-Jag tänkte mycket på folksagorna, sade Klara, hur de berättar om en massa svåra känslor som barn har, men inte får lov att ha och aldrig prata om. Du vet, grymma fantasier och våld och sånt där.Simons hjärta slog hårt nu, flickan gav honom en bit av den sanning som skulle göra honom friare, men hon förstod det inte, bara fortsatte.""Nej, han skulle glömma alltsammans, det var lätt för det fanns ingenting att glömma.Ändå var hans sista tanke innan han somnade att tillsammans med henne var han hos sig själv."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0